U trendu

Izraelska policija dozvolila Jevrejima da posete svetilište

JERUSALIM – Izraelska policija sprovela je danas oko 120 jevrejskih posetilaca do svetilišta u Jerusalimu, gde su policijske akcije poslednjih nedelja izazvale proteste i nasilje koje su pokrenule rat u Gazi, saopštio je lokalni vakuf, islamska uprava koja nadgleda to mesto.

Vakuf je naveo da je policija izbacila mlade Palestince iz kompleksa džamije Al-Aksa i zabranila ulaz muslimanima mlađim od 45 godina, preneo je AP.

Muslimani koji su ušli, morali su da ostave lične karte kod policije na ulazu.

On je naveo da je uhapšeno šest Palestinaca, koji su optužni za kršenje javnog reda, od kojih su kasnije četvorica puštena.

Izraelska policija je porekla da postoji bilo kakvo starosno ograničenje i navela da je uhapsila pet osumnjičenih koji su prekršili javni red.

Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld rekao je da je objekat otvoren za redovne posete i da je policija obezbedila to područje kako bi sprečila incidente.

Izraelska policija nakratko se sukobila sa palestinskim demonstrantima nakon molitve u petak, što je bio prvi test primirja, koji je stupio na snagu nekoliko sati ranije.

Vakuf je saopštio da je to prvi put da je Jevrejima dozvoljeno da posete objekat od 4. maja, nedelju dana pre izbijanja sukoba.

Džamija Al-Aksa je treće najsvetije mesto u islamu.

Smešteno je na brežuljku u starom gradu u Jerusalimu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.