U trendu

Izraelska policija našla dokaze nepropisnog korišćenja špijunskog softvera

Izraelska policija saopštila je danas da je našla dokaze koji ukazuju na nepropisno korišćenje špijunskog softvera da se hakuju telefoni gradjana Izraela.

Pre dve nedelje je jedan izraelski list objavio da policija koristi softver Pegaz (Pegasus) izraelske kompanije NSO da nadgleda demonstrante, političare i osumnjičene kriminalce bez sudskog ovlašćenja što je izazvalo gnev u zemlji i podstaklo vrhovnog tužioca i poslanike da pokrenu istrage.

U januaru je policija saopštila da preliminarnom unutrašnjom istragom nisu nadjeni dokazi o zloupotrebi softovera, ali je danas rečeno da su „nadjeni dodatni dokazi koji menjaju odredjene aspekte stanja stvari“.

U saopštenju se ne pominje NSO grupa, što je nagoveštaj mogućnosti da je proveravana upotreba proizvoda za nadgledanje i drugih izraelskih kompanija.

NSO grupa nije ništa komentarisala, a policija je ranije porekla novinske izveštaje, navodeći da deluje u skladu sa zakonom.

U svetlu novih policijskih nalaza odlazeći vrhovni tužilac Izraela Avihaj Mandelblit (Avichai) rekao je da je dao instrukcije policiji da „momentalno primeni mere kako bi sprečila zloupotrebu ovlašćenja“.

Mandelblit, kome je šestogodišnji mandat danas istekao, takodje je rekao da je svom timu dao instrukcije da podnese izveštaj o nezakonitom nadgledanju civila do 1. jula.

Softver Pegaz omogućuje neprimetno hakovanje mobilnih telefona i pristup podacima, uključujući poruke, kontakte i lokacije.

NSO grupa je suočena s optužbama da je Pegaz korišćen za praćenje aktivista za ljudska prava, novinara i političara širom sveta.

U novembru je Ministarstvo trgovine SAD stavilo NSO na crnu listu uz još jednu izraelsku kompaniju Kandiru (Candiru) zabranivši kupovinu tehnologije odredjenih američkih kompanija uz objašnjenje da su korišćene za represiju.

Potvrdjeno je ili je pretpostavljeno da su mete bile meksički i saudijski novinari, biša supruga vladara Dubaija, palestinske organizacije za ljudska prava, diplomate SAD u Ugandi, te finske diplomate.

NSO ne identifikuje svoje klijente i tvrdi da prodaje svoje proizvode samo državnim bezbednosnim agencijama na osnovu odobrenja Ministarstva odbrane Izraela, te da su namenjeni za korišćenje protiv kriminalaca i terorista i da postoje stroge mere zaštite da se spreče zloupotrebe.

Ipak ta kompanija kaže da ne kontroliše kako klijenti koriste softver nema saznanja o tome ko su mete i da je raskinula saradnju sa nekim klijentima pošto su otkrivene zloupotrebe.

Poredeći se sa drugim proizvodjačoma oružja NSO grupa kaže da ne može biti odgovorna za postupke klijenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar