U trendu

Izraelska policija u Al Aksi, sukob sa Palestincima

JERUSALIM – Izraelska policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija upala je jutros u prostor džamije Al Aksa u Jerusalimu, čiji kompleks predstavlja svetinju i za Jevreje i za muslimane, nakon što su palestinski mladići bacali kamenice na kapiju gde su stajali policajci.

Policija je ušla u dvorište kompleks i na Palestince ispalila gumene metke i šok bombe, kako bi omogućila vernicima molitvu.

Palestinski Crveni krst saopštio je da je povređeno najmanje 27 Palestinca, od kojih dvojica ozbiljno.

Džamija Al Aksa u starom gradu u Jerusalimu je treće sveto mesto u islamu, a Jevreji veruju da su na tom mestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Očekuje se da će na desetine hiljada muslimanskih vernika obići sveto mesti kasnije na molitvi petkom.

Palestinci i susedni Jordan, koji se stara o lokalitetu, optužuju Izrael da krši dugogodišnji dogovora tako što dovodi sve veći broj Jevreja da u policijskoj pratnji posete ovo mesto.

Izrael tvrdi da ostaje posvećen dogovoru o statusu kvo i za nasilje okrivljuje islamističku grupu Hamas koja ima vlast u Gazi.

Poseta jevrejskih grupa obustavljena je od danas tokom poslednjih 10 dana muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Ove godine Ramazan se poklapa sa jevrejskim praznikom Pasha i hrišćanskim Uskrsom, tako da se put Starog grada uputilo desetine hiljada vernike tri sveteske religije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar