Izraelska vojska bombardovala položaje Hamasa u Gazi

Izraelska vojska saopštila je da je noćas izvela vazdušne udare na četiri položaja islamističkog Hamasa u pojasu Gaze koji je pod kontrolom tog radikalnog palestinskog pokreta.
„Odgovarajući na napade protiv izraelskih snaga, jedna letelica izraelskog ratnog vazduhoplovstva tokom noći pogodila je četiri terorističke lokacije Hamasa na severu pojasa Gaze“, saopštila je izraelska vojska.

Izraelska vojska gadjala je i juče položaje Hamasa u južnom delu pojasa Gaze, gde su poslednjih dana porasle napetosti izmedju dve strane.

Prema navodima izraelske vojske poslednjih nekoliko dana Hamas je više puta gadjao izraelske snage granatama i raketama duž izraelske bezbednosne linije koja hermetički zatvara tu teritoriju.

Vojska je navela da su njene aktivnosti defanzivne prirode i da imaju za cilj da zaštite Izrael od neprijateljskih upada.

Cilj im je da se pronadju i unište tuneli koje bi Hamas mogao da koristi za sprovodjenje napada, posebno na izraelske civilne zajednice koje žive duž granice.

„Izraelska vojska ne toleriše i neće tolerisati ništa što preti životu stanovnika na jugu Izraela i rešena je da nastavi da sprečava svaki takav pokušaj“, navodi se u saopštenju vojske.

Izraelska vojska je u leto 2014. godine 50 dana ratovala protiv palestinskog radikalnog pokreta Hamasa koji vlada Gazom.

Od tada dve strane uglavnom poštuju prekid vatre ali druge manje militantne organizacije takodje deluju u Gazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.