U trendu

Izraelska vojska najavila da obustavlja noćne racije na Zapadnoj obali

Izraelska vojska je danas najavila da će obustaviti kontroverznu praksu noćnih upada u palestinske domove na okupiranoj Zapadnoj obali čiji je cilj prikupljanje informacija o stanarima i njihovim kućama.

Ranije je vojska opravdavajući takvu praksu navodila da je to neophodna mera radi suprotstavljanja ekstremističkim organizacijama.

Medjutim, organizacije za ljudska prava su upozoravale da se time samo plaše civili.

Vojnici su budili ukućane usred noći da zabeleže njihova imena i dimenzije kuća na okupiranoj teritoriji.

Organizacije za ljudska prava su govorile da se upada i u domove onih Palestinaca koji nisu osumnjičeni za nelegalne aktivnosti, te da takva praksa nema stratešku svrhu i da izaziva duboke psihološke traume.

Pre pola godine su tri izraelske organizacije objavile izveštaj u kome su opisale takozvane „arbitrarne invazije“ privatnih palestinskih domova, ocenivši da  „efektivno služe kao sredstvo tlačenja i zastrašivanja palestinske populacije kako bi se povećala kontrola nad njima“.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967.

Palestinska uprava koju priznaje medjunarodna zajednica kontroliše autonomne zone na toj teritoriji ali je Izrael zadužen za sveukupnu kontrolu i često sprovodi racije čak i u područjima pod palestinskom kontrolom.

Na Zapadnoj obali živi gotovo tri miliona Palestinaca, po zvaničnim palestinskim podacima, pored gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika.

Palestinci nameravaju da na čitavoj Zapadnoj obali osnuju svoju nezavisnu državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze, a da glavni grad bude istočni Jerusalim.

Veći deo medjunarodne zajednice smatra Zapadnu obalu okupiranom teritorijom i jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir. Izrael kaže da je Zapadna obala sporna teritorija i da njenu sudbinu valja rešiti za pregovaračkim stolom.

Vojska je sada najavila da će upadi u palestinske kuće prestati „sem u izuzetnim okolnostima“.

Pre nešto manje od mesec dana neredi su se proširili po čitavoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, pa čak i u izraelskim gradovima gde živi mešano arapsko jevrejsko stanovništvo tokom jedanaestodnevnog rata izraelske vojske i ekstremista Hamasa u pojasu Gaze.

Rat je izbio pošto je Hamas ispalio rakete na izraelske gradove posle čitavih nedelja rasta napetosti i sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata u Jerusalimu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.