U trendu

Izraelska vojska zatvorila palestinsku radio stanicu u Hebronu

Izraelska vojska objavila je danas da je u Hebronu na okupiranoj Zapadnoj Obali zatvorila palestinsku radio stanicu Al Hurija, uz optužbe da podstiče na napade nožem i da širi „lažne informacije“ kako bi podsticala na nasilje.

Pripadnici vojske zaplenili su opremu za emitovanje, a portparol vojske je u saopštenju naveo da je to učinjeno da bi se „sprečila kampanja podsticanja koja je izazvala porast nasilja“ na tom području tokom prethodnih nekoliko sedmica.

Konkretno, Al Huriju optužuju da je „ohrabrivala napade nožem, nasilne proteste i širenje lažnih i zlonamernih informacija“ tvrdnjama da (izraelske) bezbednosne snage pogubljuju i kidnapuju Palestince kako bi izazvale nasilje, navodi se u saopštenju.

Ovu stanicu je u pojasu Gaze 2002. godine osnovao Fatah, pokret  na čijem je čelu trenutno palestinski predsednik Mahmud Abas. Sedište je naknadno prebačeno u Hebron, nakon što su islamisti Hamasa preuzeli vlast u pojasu Gaze 2007.

Al Hurija je već zatvarana 2002. i 2008. godine, a ovog puta vojska nije navela na koliko će dugo stanica biti zatvorena.

U nasilju na Palestinskim teritorijama i u Izraelu od 1. oktobra je život izgubilo 69 osoba na palestinskoj strani, dok je sa izraelske strane poginulo devet osoba.

Među poginulim Palestincima polovina je izgubila život izvodeći napade, ili u pokušaju napada. U većini slučajeva reč je o napadima nožem na izraelske vojnike, policajce ili civile.

Napadi su počeli u Starom gradu Jerusalima, gde se nalazi i takozvana Hramova gora odnosno Plemenito svetilište, što je veoma osetljivo mesto, a sada je najveći broj napada u području Hebrona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.