U trendu

Izraelske ambasade upozorene da ne primaju donacije ruskih oligarha

 Ministarstvo spoljnih poslova Izraela upozorilo je diplomatske misije u inostranstvu da ne primaju donacije za proslavu Dana nezavisnosti od osoba koje su pod sankcijama, javio je javni servis Kan.

Kako je navedeno upozorenje se odnosi, mada nije direktno rečeno, na ruske biznismene koji su sankcionisani zbog ruske invazije na Ukrajinu.

U odgovoru na taj izveštaj ministarstvo je reklo da preispituje direktivu o primanju donacija, te da je zabranjeno primiti ih od „sankcionisanih ljudi i organa“.

Posle ruske invazije na Ukrajinu u februaru zapadne zemlje su uvele ekonomske sankcije protiv moskovskih finansijskih institucija, uključujući centralnu banku, trgovinu i brodarstvo, tehnološki i sektor avijacije i bogate oligarhe.

Izrael je medjutim izbegao da se pridruži sankcijama Zapada protiv ruskih oligarha.

Ta zemlja od početka rata pokušava da održi ravnotežu u odnosima sa dve zemlje jer postoje jevrejske zajednice u njima i Rusija ima vojsku u Siriji na severnoj granici Izraela gde izraelska vojska namerava da nastavi udare iz vazduha protiv proiranskih snaga.

Ta tobože neutralna pozicija je omogućila Izraelu da preuzme ulogu posrednika izmedju zaraćenih strana.

Državna podsekretarka SAD za političke poslove Viktorija Nuland (Victoria) je izjavila u martu da bi Izrael trebalo da se pridruži sankcijama Zapada i uvede zabranu za ruske oligarhe.

„Vi ne želite da postanete poslednje utočište za prljav novac koji potpomaže Putinove ratove“, rekla je Nuland.

Izrael medjutim ne planira da uvede sankcije protiv Moskve i ruskih oligarha, rekli su neimenovani visoki izraelski zvaničnici za izraelske medije.

Medju sankcionisanim oligarsima je izraelsko-ruski biznismen Roman Abramovič koji je zaradio milijarde u ruskoj naftnoj industriji ali je porekao da je ikada bio deo unutrašnjeg kruga predsednika Rusije Vladimira Putina, navode izraelski mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.