Izraelski avion napao ciljeve u Gazi posle raketne vatre

Izraelski avion napao je rano jutros nekoliko vojnih ciljeva u pojasu Gaze pošto su palestinski ekstremisti ispalili raketu na jug Izraela.

Kako je navela izraelska vojska ciljano je postrojenje za proizvodnju oružja i jedan podzemni tunel koji pripada estremističkom islamskom Hamasu, vladajućem u Gazi od 2007. godine.

Vojska je saopštila da je su projektili iz Gaze ispaljivani i dok je trajao napad na tu teritoriju.

Nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketu koja je u subotu uveče pala na otvoreno područje kraj granične ograda izmedju Gaze i Izraela.

Granica je bila mirna posle tri dana sukoba u avgustu izmedju Izraela i Islamskog džihada, ekstremističke organizacije manje od Hamasa.

Hamas i druge organizacije su uglavnom poštovale nezvanično razumevanje o zatišju u zamenu za hiljade dozvola za rad u Izraelu.

Pojas Gaze je pod blokadom Izraela i Egipta kako bi se sprečilo naoružavanje Hamasa.

Protivnici blokade upzoravaju da je to kolektivno kažnjavanje koje na nanosi štetu Gazi sa 2,3 miliona stanovnika.

I dok je u Gazi uglavnom bilo mirno napetost mesecima raste na Zapadnoj obali, gde Palestinska uprava ima ograničenu kontrolu nad delovima te teritorijre.

Izraelske snage gotovo svake noći hapse Palestince umešane u planiranje ili učešće u napadima, posle niza palestinskih napada u proleće u kojima je ubijeno 19 ljudi u Izraelu.

U nedavnim palestinskim napadima na izraelske ciljeve ubijeno je još devetoro ljudi.

Preko 140 Palestinaca ubijeno je u izraelsko-palestinskim sukobima ove godine, najviše od 2006.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.