U trendu

Izraelski Džeruzalem post hakovan na godišnjicu ubistva iranskog generala Solejmanija

 Veb-sajt izraelskog lista Džeruzalem posta (Jerusalem Post) hakovan je danas, na godišnjicu ubistva iranskog generala i sadržaj je zamenjen pretnjom mestu na kome Izrael, kako se veruje, razvija nuklearno oružje.

Ni jedna organizacija nije za sada preuzela odgovornost za hakovanje, a na sajtu lista je bila slika pesnice sa prstenom iz koga pada raketa, nalik na onaj koji je nosio Kasem Solejmani (Qassem Soleimani), iranski general ubijen američkim dronom u Iraku 2020. godine.

U pozadini je prikazana eksplozija mete tokom nedavne iranske vojne vežbe nalik na Nuklearni istraživački centar Šimon Peres kraj grada Dimone na jugu Izraela.

Ta zemlja nikada nije potvrdila da poseduje atomsko oružje, ali ni porekla.

Džeruzalem post je objavio na Tviteru da je bio meta hakera.

„Svesni smo očitog hakovanja našeg veb-sajta, uz direktnu pretnju Izraelu. Radimo na rešavanju problema i zahvaljujemo čitaocima na strpljenju i razumevanju“, objavio je list.

Džeruzalem post koji je i ranije bio meta napada hakera je kasnije obnovio svoj veb -sajt.

Pre dve godine u Džeruzalem postu je osvanula ilustracija Tel Aviva u plamenu i tadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua kako pliva sa pojasom za spasavanje.

Vlada Izraela još nije odgovorila na najnovije hakovanje kome je prethodilo nedavno priznanje bivšeg šefa vojne obaveštajne službe da je ta zemlja bila umešana u ubistvo Solejmanija.

Iran takodje nije potvrdio hakovanje, a u proteklim danima održan je niz komemoracija za ubijenog generala Revolucionarne garde.

Solejmani je predvodio jedinicu garde i često putovao u Irak, Liban i Siriju.

Pripadnici te jedinice bili su razmešteni u Siriji i borili se na strani snaga Bašara Asada i u Iraku posle invazije SAD 2003. u kojoj je zbačen diktator Sadam Husein.

Solejmani je postao poznat savetujući snage koje su se borile protiv organizacije Islamska država u Iraku i u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.