U trendu

Izraelski lideri pozvali na jedinstvo povodom Dana sećanja na holokaust

Ceremonijom u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu počelo je večeras obeležavanje Dana sećanja na mučenike i heroje holokausta, a izraelski lideri su, obraćajući se okupljenima, pozvali na jedinstvo.

Ove godine je Jom Hašoah, kako se taj dan zove na hebrejskom, posvećen „jevrejskom otporu tokom holokausta“, a poklapa se sa početkom ustanka u Varšavskom getu 1943. godine.

Predsednik Izraela Isak Hercog je pozvao na jedinstvo u jevrejskom društvu i da se ne zaborave užasi „nacističkog monstruma“.

Hercog je takođe rekao da čak i u vreme najvećih nesporazuma o politici i religiji Izraelci ne bi nikada smeli da upoređuju svoje protivnike sa nacistima.

„Apelujem na vas građane Izraela jednostavnom molitvom: hajde da poštedimo ove svete dane, koji počinju danas i završavaju se Danom nezavisnosti, svakog nesporazuma, hajde da se okupimo, kao uvek, u partnerstvu i žalosti, u sećanju“, rekao je predsednik, očito aludirajući na masovne demonstracije protiv plana o reformi pravosuđa vlade premijera Benjamina Netanjahua koji traju već više od tri meseca.

Posle Hercoga je govorio Netanjahu koji je pohvalio preživele u holokaustu i jevrejsku pobedu čiji je rezultat, kako je rekao, „slobodna u demokratska zemlja, jevrejska država“.

On je ocenio i da se pozivi na uništenje jevrejskog naroda nisu završili holokaustom i da oni sada „dolaze od užasavajućeg režima u Teheranu“, uporedivši sadašnji Iran sa nacističkom Nemačkom.

„Zato se borimo protiv svakog (iranskog) nuklearnog sporazuma“, rekao je izraelski lider, ali kao i Hercog apelovao i na nacionalno jedinstvo.

Šestoro preživelih u holokaustu je potom ispričalo svoje priče i zapalilo šest baklji, svaku u znak sećanja na milion Jevreja koje su u Drugom svetskom ratu ubili nacisti i njihovi saradnici.

Po podacima Centralnog biroa za statistiku Izraela na kraju prošle godine u svetu je živelo oko 15,3 miliona Jevreja, uključujući sedam miliona u jevrejskoj državi, što je skoro 46 procenata.

Van Izraela ih najviše živi u SAD, oko šest miliona.

U Izraelu živi 147.199 preživelih u holokaustu i žrtava antisemitskih akata tokom holokausta, naveo je biro za statistiku.

Pre Drugog svetskog rata u svetu je živelo 16,6 miliona Jevreja, uključujuči 449.000 na današnjoj teritoriji Izraela, navode izraelski mediji.

Povodom Dana sećanja na mučenike i heroje holokausta u utorak će prodoran zvuk sirena širom zemlje označiti početak odavanja pošte ubijenima dvominutnim ćutanjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.