U trendu

Izraelski ministar ide u Pariz zbog špijunskog softvera

JERUSALIM – Izraelski ministar odbrane Beni Ganc otputovaće ove nedelje u Francusku kako bi razgovarao o špijunskom softveru koji je prodala izraelska sajber kompanija NSO, a koji je navodno korišćen za špijuniranje francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Telefon francuskog predsednika nalazio se na listi ciljeva koji su navodno bili pod nadzorom Maroka, a koji je koristio softver NSO Grupe pod nazivom „pegaz“, prema pisanju francuskog lista „Mond“.

Ganc će se u sredu sastati sa francuskom ministarkom odbrane Florans Parli, navodi se u zvaničnom saopštenju Izraela.

„Ganc će razgovarati o krizi u Libanu i kreiranju sporazuma sa Iranom. Takođe će obavestiti ministra o temi NSO-a,“ navodi se u saopštenju.

Izraelsko Ministarstvo odbrane nadgleda komercijalni izvoz špijunskog softvera i tehnologije za sajber nadzor poput „pegaza“.

U okviru globalne istrage, koju je prošle nedelje obelodanilo 17 medijskih organizacija, predvođenih pariskom neprofitnom novinarskom grupom „Zabranjene priče“, navodi se da je „pegaz“ korišćen u pokušajima i uspešnom hakovanju pametnih telefona koji pripadaju novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima za ljudska prava.

Izrael je od tada osnovao viši međuministarski tim za procenu svake moguće zloupotrebe špijunskog softvera.

NSO je odbacio takve izveštaje, navodeći da su „puni pogrešnih pretpostavki i nepotkrepljenih teorija“.

Softver „pegaz“ je namenjen vladinim obaveštajnim i izvršnim organima u borbi protiv terorizma i kriminala, saopštila je kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.