Izraelski ministar potvrdio da se odlaže plan aneksije

Izraelski ministar Ofir Akunis, blizak premijeru Benjaminu Netanjahuu, potvrdio je da proces aneksije delova Zapadne obale neće početi danas, rekavši da se zvaničnici s američkim kolegama još bave finalnim detaljima.

On je izrazio očekivanje da će aneksije biti kasnije ovog meseca.

Netanjahu je nameravao da danas počne taj proces u skladu sa bliskoistočnim planom predsednika SAD Donalda Trampa.

Tim planom se predvidja da pod stalnom izraelskom kontrolom ostane oko 30 odsto okupirane Zapadne obale, a da se Palestincima da ograničena autonomija na preostaloj nepovezanoj teritoriji.

Plan je naišao na oštru osudu medjunarodne zajednice.

UN, EU i ključne arapske zemlje su rekle da će izraelska aneksija prekršiti medjunarodno pravo i podriti ionako male izglede za osnivanje održive palestinske države uz Izrael.

Aneksiji su se usprotivili i bliski saveznici Izraela poput Velike Britanije, pa je britanski premijer Boris Džonson danas apelovao na Izrael da odustane od plana.

Takav razvoj dogadja doprineo je da izraelski potez ostane neizvestan.

Džonson je na naslovnoj strani lista Jediot ahronota, jednog od najvećh u Izraelu, napisao da je kao „ostrašćeni branilac Izraela“ posebno zabrinut zbog namera te zemlje.

On je podsetio na svoje duge veze s Izraelom i vreme kada je dobrovoljno radio u kibucu kao 18-godšnjak i od tada puno puta posetio tu državu.

„Kao dugogodišnji prijatelj, poštovalac i onaj koji podržava Izrael bojim se da ti predlozi neće ispuniti svoj cilj da osiguraju granice Izraela i biće suprotni izraelskim dugoročnim interesima“, napisao je Džonson, dodavši da će aneksija „dovesti u opasnost“ ono što je Izrael postigao u poslednjim godinama u poboljšanju odnosa s arapskim svetom.

„Duboko se nadam da aneksije neće biti. Ako hoće, Velika Britanija neće priznati nikakve promene granica iz 1967. osim onih dogovorenih izmedju dve strane“, najavio je britanski premijer.

Izrael je osvojio Zapdnu obalu od Jordana u ratu 1967. godine.

Medjunarodna zajednica smatra tu teritoriju okupiranom i više od 120 jevrejskih naselja na njoj nelegalnim.

Palestinci koji teže da čitava Zapadna obala bude deo njihove buduće države, odbacili su Trampov plan.

Danas je hiljadu Palestinaca u Gaza Sitiju protestovalo povodom takozvanog „dana gneva“ u znak protesta zbog planova o aneksiji.

To su bile samo jedne od nekoliko demonstracija koje se očekuju u palestinskim područjima.

Demonstranti su nosili transprente s natpisom da je plan „objava rata“ palestinskom narodu.

Izrael do sada nije nikada pokušao da anektira Zapadnu obalu iako na njoj živi skoro pola miliona Izraelaca.

Govorio je da je ta terirorija sporna i da bi njen status valjalo rešiti pregovorima.

Netanjahu je, medjutim, branio svoj plan aneksije i govorio da je prijateljska Trampova administracija pružila retku mogućnost da se ponovo crtaju granice Izraela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.