U trendu

Izraelski poslanici poništili zakon o povlačenju sa dela Zapadne obale

Poslanici izraelskog parlamenta (Kneseta) poništili su danas zakon o evakuaciji četiri jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali iz 2005. godine kada se izraelska vojska povukla i jevrejski naseljenici evakuisali sa druge palestinske teritorije pojasa Gaze.

To je najnoviji potez ultradesne vlade premijera Benjamina Netanjahua u kojoj dominiraju vođe jevrejskih naseljenika i njihovi saveznici i promovišu širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Pošto je zakon poništen jevrejski naseljenici bi se mogli vratiti u napuštena područja Zapadne obale i još više produbiti krizu nastalu otkako je nova vlada u januaru najavila kontroverzan plan reforme pravosuđa i u vreme najgorih sukoba dva naroda u proteklim godinama.

Međunarodna zajednica, uključujući najbližeg saveznika Izraela, SAD, smatra jevrejska naselja nelegalnim i protivi se izgradnji na okupiranim teritorijama na koje Palestinci polažu pravo i nameravaju da tamo osnuju nezavisnu državu.

Izrael je evakuisao četiri jevrejska naselja na Zapadnoj obali i unilateralno se povukao iz Gaze na osnovu zakona iz 2005. godine.

Tadašnji premijer Izraela Arijel Šaron tvrdio je da Izrael neće moći da zadrži naselja na osnovu budućeg sporazuma sa Palestincima.

Od tada je izraelskim građanima bilo zabranjeno da se vraćaju u napuštena područja iako je izraelska vojska dozvoljavala aktivistima da ih posećuju i tamo se mole. Ta zabrana je sada ukinuta.

Netanjahuova vlada je širenje jevrejskih naselja stavila u vrh svojih prioriteta i već je odobrila proces izgradnje hiljada novih stambenih jedinica i retroaktivno legalizovala devet divljih naselja na Zapadnoj obali.

Ove nedelje je Izrael obećao da će privremeno zamrznuti davanje dozvola za izgradnju novih stanova za jevrejske naseljenike i legalizaciju divljih naselja u sklopu niza mera da se smanji napetost pred muslimanski mesec posta Ramazan i jevrejsku Pashu.

Uprkos tome članovi Netanjahuove vlade ultranacionalisti su nastojali da se poništi zabrana koja se odnosi na naselja na severu Zapadne obale. Oni su zakon o stavljanju van snage akta iz 2005. godine usvojili sa 31 glasom „za“ i 18 „protiv“ u Knesetu sa 120 poslanika. Preostali poslanici nisu glasali.

Netanjahuova vlada u međuvremenu nastoji da ostvari odvojeni plan reforme. Netanjahuovi saveznici smatraju da sudovi imaju prevelika ovlašćanja u zakonodavnom procesu i da je Vrhovni sud pristrasan protiv jevrejskih naseljenika.

Kritičari upozoravaju da će reforma narušiti osetljivi sistem kontrole i ravnoteže vlasti i gurnuti Izrael ka autoritarizmu. Oni takođe kažu da će od reforme lične koristi imati Netanjahu kome se sudi za korupciju.

Ministar nacionalne bezbednosti Izraela Itamar Ben-Gvir, ultrancionalista, izjavio je danas da je poništenje zabrane „početak ispravljanja istorijske nepravde“ i obećao nastavak širenja jevrejskih naselja.

Palestinci teže da na Zapadnoj obali i pojasu Gaze osnuju nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Izrael je osvojio te teritorije u ratu 1967. godine i od tada se na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu naselio više od 700.00 Jevreja u desetinama jevrejskih naselja.

Veći deo međunarodne zajednice smatra da su jevrejska naselja prepreka za mir sa Palestincima.

Od početka ove godine 85 Palestinaca ubijeno je izraelskom vatrom na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, a u palestinskim napadima na Izraelce ubijeno je 15 ljudi, po podacima AP-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.