U trendu

Izraelski premijer odlučio da odloži planiranu reformu pravosuđa

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da odlaže da zbog pritisaka na vladu koju predvodi odlaže reformu pravosuđa nakon višemesečnih masovnih protesta koji su ove nedelje dostigli vrhunac.

On kaže da je svestan rastućih tenzija u izraelskom društvu i volje da se one reše, ali tvrdi da postoji „ekstremistička manjina koja razbija Izrael“, preneo je Tajms.

Premijer kaže da je više puta pozivao na dijalog o planu reforme i rekao da „ne sme biti građanskog rata“, dodavši da postoji ozbiljna kriza u izraelskom društvu.

„Kada postoji opcija da se izbegne građanski rat kroz dijalog, uzimam pauzu za dijalog“, kaže on, dodajući da „zbog nacionalne odgovornosti odlaže konačno donošenje zakona o imenovanju sudija koji izaziva podele, prema kojem bi vladajuća koalicija imenovala skoro sve izraelske sudije, do sledeće sednice Kneseta za mesec dana.

Kaže da „većina njegovih koalicionih saveznika podržava taj potez“, ističući da će reforma na kraju proći u ovom ili onom obliku.

Nakon odluke o odlaganju reforme pravosuđa Netanjahua vodeći izraelski sindikat prekinuo štrajk širom zemlje, preneo je Rojters.

„Štrajk koji sam jutros najavio biće i okončan“, rekao je danas predsednik Radničke federacije Histadrut Arnon Bar-David, kada je hvalio premijerov potezu i nudio pomoć da završetak reforme pravsuđa uz obostrani dogovor.

Britanska agencija je istakla da su izraelske opozicione stranke oprezno dočekale odluku premijera Benjamina Netanjahuova da odloži paket reforme pravosuđa i dodale da će raditi na postizanju sporazuma ako vlada to iskreno ponudi.

Bivši centristički premijer Jair Lapid rekao je opozicija morala da bude sigurna da to nije Netanjahovo „blefiranje“ i naglasio da opozicija s njim ima „loše iskustvo“ u prošlosti.

„S druge strane, ako se vlast angažuje u poštenom dijalogu, možemo izaći iz ovog kriznog trenutka jači i ujedinjeniji“, naveo je on u izjavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar