U trendu

Izraelski sud nudi kompromis da izbegne iseljavanje Palestinaca

Vrhovni sud Izraela ponudio je kompromise kojim bi se onemogućilo iseljavanje desetina Palestinaca iz arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnim Jerusalimu uprkos pokušajima jevrejskih naseljenika da se tamo usele.

Demonstracije i sukobi koji su zbog nesporazuma izbili u tom kvartu su izmedju ostalog u maju izazvali jedanaestodnevni rat Izraela i Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze.

U ponedeljak je razmatran slučaj četiri palestinske porodice, sa ukupno 70 članova.

Jevrejski naseljenici već decenijama nastoje da isele porodice iz gusto naseljnih palestinskih kvartova kraj zidina Starog grada u istočnom Jerusalimu, tvrdeći da su im kuće podignute na zemlji koja je pripadala Jevrejima pre rata 1948. godine kada je stvoren Izrael.

Izraelski zakon omogućuje Jevrejima da polažu pravo na tu imovinu, a poriče to pravo Palestincima koji su ostali bez svoje imovine u istom ratu. Palestinci tvrde da su decenijama posedovali tu zemlju.

Niži sud je odobrio iseljenje četiri porodice, a Vrhovni sud je trebalo da donese presudu u maju, ali je vrhovni tužilac zatražio više vremena da se slučaj ispita zbog pojačane napetosti.

Na saslušanju u ponedeljak predloženo je da se palestinskim stanarima da status zaštićenih, odnosno da godinama budu zaštićeni od iseljavanja u zamenu za priznanje da su jevrejski naseljenici vlasnici zemljišta.

To bi omogućilo pomenutim porodicama da svoju imovinu prenesu na dve generacije, ali su one odbile kompromis.

Sud je tada predložio alternativno rešenje da imaju zaštićeni status, a da priznaju da su Jevreji ranije bili registrovani kao vlasnici, što su jevrejski naseljenici odbili a palestinske porodice zatražile više vremena da to razmotre.

Odgovor moraju dati posle nedelju dana, odlučio je sud.

Planirano iseljavanje porodica iz kvarta Šeik Džarah privuklo je pažnju medjunarodne zajednice i izazvalo kritike izraelskih zakona koje su palestinske i organizacije za ljudska prava označile diksriminatorskim sa ciljem da se Palestinci isele iz Jerusalima i sačuva jevrejska većina.

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem i Hjuman rajts voč sa sedištem u Njujorku označile su takvu politiku primerom postojanja aparthejd režima.

Pretnje iseljavanjem izazvale su proteste i sukobe koji su 10. maja prerasli u rat pošto su ekstremisti Hamasa u Gazi tvrdili da su branitelji Svetog grada i ispalili baražanu vatru na Jerusalim.

Rat je okončan 11. maja ali se kampanja jevrejskih naseljenika da isele Palestince nastavila.

Ona predstavlja izazov za novu Vladu Izraela u kojoj su tri partije pristalica jevrejskih naseljenika, ali ima i levičarskih i partija centra, te jedna islamska arapska.

Tokom posete regionu u maju državni sekretar SAD Entoni Blinken je apelovao na Izrael da se uzdrži od poteza koji bi mogli ponovo izazvati napetost, uključujući iseljavanje iz kvarta Šeik Džarah.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze u ratu 1967. godine i anektirao ga, što medjunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci žele da osnuju svoju nezavisnu državu na svim tim teritorijama, a da istočni Jerusalim bude glavni grad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.