U trendu

Izraelski zvaničnik je za okončanje sukoba s palestinskim Džihadom, mada se o tome ne pregovara

Savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela, Cahi Hanegbi, izjavio je danas da je u izraelskom interesu okončanje sukoba sa Islamskim džihadom u Pojasu Gaze, mada se o tome zasad ne pregovora.

„Egipćani pokušavaju da zaustave nasilje i spreče eskalaciju. To je i u našem interesu“, rekao je Hanegbi o nastojanjima Kaira da posreduje za okončanje sukoba.

On je ocenio da je Izrael postigao svoje ciljeve već „u prvim trenucima“ vojne operacije, kada su ubijena tri komandira Islamskog džihada.

„Sve što se od tada dešava zahteva da se odgovori zbog raketiranja (Izraela) iz Gaze“, rekao je Hanegbi.

Unakrsna vatra Izraela i Islamskog džihada nastavlja se danas št je već peti dan takvog sukoba.

Islamski džihad je ispaljuje desetine raketa, a izraelska vojska gađa ciljeve u Pojasu Gaze, navodi AP.

Danas su na jugu Izraela teško ranjena dva Palestinca-čobanina iz Gaze i jedan izraelski beduin, saopštila je izraelska spasilačka služba.

Nade u skori prekid vatre su se izjalovile i desetinama hiljada Izraelaca koji žive na jugu Izraela je rečeno da ostanu blizu skloništa, a stotine su evakuisane u hotele na severu.

Islamski džihad je najavio nastavak raketiranja dok budu trajali „ubistva i bombardovanje stanova i sigurnih kuća“.

Minobacačke granate palestinskih ekstremista su danas pale i na granični prelaz između Gaze i Izraela.

Sukob je izbio u utorak, kada je izraelska vojska u ciljnom napadu ubila tri komandira Islamskog džihada za koje je rekla da su odgovorni za prošlonedeljnu raketnu vatru u pravcu Izraela.

Najmanje deset civila, uključujući žene i malu decu, te ljude koji nisu umešani u sukobe, poginulo je u tim prvim napadima koji su izazvali osudu u regionu.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su od utorka poginula 33 Palestinca, uključujući šestoro dece, a da je više od 147 ranjeno.

U izraelskom gradu Rehovotu poginula je 80-godišnja žena kada je šrapnel uleteo u stambenu zgradu.

Četiri kuće u gusto naseljenim stambenim kvartovima su srušene u napadima protekle noći, a Palestinci danas traže svoje stvari u ruševinama.

Izraelska vojska tvrdi da su ciljane kuće ekstremista Islamskog džihada i kuće koje su oni koristili.

Stanari su to porekli i kažu da ne znaju zašto su njihovi domovi bili meta, jer odatle nisu ispaljivane rakete.

Ekstremistički Hamas koji vlada Pojasom Gaze od 2007. godine, pohvalio je napade manje organizacije Islamski džihad, ali je za sada po strani sukoba, tvrde izraelski vojni zvaničnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.