U trendu

Izrealci ubili Palestinca na Zapadnoj obali

JERUSALIM – Jedan Palestinac je danas ubijen hicem iz izraelskog vatrenog oružja na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelski vojnici ubili Sadama Huseina Benija Odeha (26) na ulazu u Tamun, grad u blizini severnog grada Nablusa, prenosi AP.

Mnogi Palestinci su se divili pokojnom iračkom lideru Sadamu Huseinu koji je napao Izrael raketama SKUD tokom prvog Zalivskog rata 1991. godine i dali svojoj deci imena po njemu.

Okolnosti ovog ubistva nisu jasne, a izraelska vojska za sada nije komentarisala incident.

Izraelske službe bezbednosti, vojska i pllicija, često sprovode racije i hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali, čak i u oblastima koje su pod kontrolom Palestinskih vlasti, međunarodno priznatih entiteta sa ograničenom autonomijom.

Palestinci često bacaju kamenje ili zapaljive bombe na izraelske patrole koje uzvraćaju iz vatrenog oružja.

Poslednjih meseci na Zapadnoj obali je zabeležen porast nasilja, a prošle nedelje su Izraelci ubili 13-godišnji palestinskog dečaka odgovarajući Palestincima koji su bacali kamenice.

Skoro 500.000 jevrejskih doseljenika živi u više od 130 naselja raštrkanih širom Zapadne obale.

Palestinci vide jevrejska naselja kao glavnu prepreku stvaranju održive palestinske države uz Izrael, što se na međunarodnom nivou još uvek smatra jedinim načinom za rešavanje sukoba.

Većina u međunarodnoj zajednici smatra da su jevrejska naselja nelegalna, dok Izrael tvrdi da je Zapadna obala biblijsko i istorijsko srce jevrejskog naroda.

Premijer Naftali Benet je snažan zagovornik jevrejskih naselja, protivi se Palestinskoj državi i nije pokazao interesovanje za oživljavanje zapuštenog mirovnog procesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar