U trendu

Izveštaj: Evroposlanici imaju dodatnu zaradu i do 11mil evra

BRISEL – Više od četvrtine poslanika Evropskog parlamenta, njih 27 odsto, prijavilo je dodatne prihode, čija ukupna vrednost iznosi od 3,9 do 11,5 miliona evra, navodi se u izveštaju organizacije Transparensi internešnal.

Poslanicima EP je dozvoljeno da imaju dodatne prihode, mio poslaničke plate, ali o njima oni moraju da dostave detalje o njima i da budu objavljeni u javnim izveštajima o finansijama, prenosi briselski Politiko.

Uprkos tome, nadzorne grupe izrazile su zabrinutost da su ti podaci često nejasni i da bi dodatni poslovi mogli da stvore sukob interesa.

„Otkrili smo značajne dodatne prihode i zabrinjavajuće nejasne finansijske izveštaje“, izjavio je Vitor Teiksira iz Transparensi internešnal.

U izveštaju je navedeno da poljski evroposlanik i član Evropske narodne partije (EPP) Radoslav Sikorski ima najveće dodatne prihode, kao i francuski poslanik Sandro Gozi i danski poslanik Asger Kruistensen, koji su i članovi stranke „Obnoviti Evropu“.

Desničarska stranka Identitet i Demokratska grupa imaju procentualno najveći broj poslanika koji imaju i dodatne aktivnosti, odnosno njih 38 odsto.

Na drugom mestu je EPP, a zatim slede Obnoviti Evropu i Zeleni.

Grupa sa najmanjim brojem poslanika sa dodatnim prihodima je Levica.

„Ovo je još jedan etički skandal koji samo što se nije dogodio. Potrebno nam je nezavisno etičko telo EU koje bi nadgledalo eventualni sukob interesa donosioca zakona“, rekao je Teiksira.

Kako se navodi, EU kao i predsednica EK Ursula fon der Lajen podržavaju osnivanje nezavisnog etičkog tela, ali je nejasno da li će EU to odmah i učiniti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.