U trendu

Izveštaj FDA: Vakcina Moderne bezbedna za decu

VAŠINGTON – Iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) je saopšteno da se vakcina protiv kovid-19 kompanije Moderna smatra bezbednom i efikasnom za upotrebu kod osoba starosti od 6 meseci do 17 godina, a naučni komitet izjasniće se sledeće nedelje u vezi preporuke regulatora da se vakcina odobri u SAD za decu, prenosi Rojters.

FDA je navela u dokumentima koji su objavljeni u petak da je vakcina izazvala sličan imunološki odgovor kod dece, kao što je to primećeno kod odraslih u prethodnim ispitivanjima, navodi britanska agencija.

„Dostupni podaci podržavaju efikasnost vakcine Moderna protiv kovid-19 u prevenciji simptomatske bolesti u pedijatrijskim grupama od 6 meseci do 17 godina starosti“, saopšteno je u dokumentu FDA.

Navedeno je da vakcina generalno ima sličan profil neželjenih efekata kod dece kao kod odraslih, iako su mlađa deca češće imala povišenu temperaturu.

Neke zemlje u Evropi ograničile su upotrebu Moderninih vakcina za mlađe starosne grupe nakon što su pojedine studije pokazale da je to povezano sa većim rizikom od miokarditisa, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar