U trendu

Izveštaj istražitelja UN o masovnim grobnicama u Libiji

ŽENEVA – Istražitelji Ujedinjenih nacija nastoje da potvrde izveštaje o masovnim grobnicama za koje se smatra da sadrže leševe migranata u Libiji, navodi se u izveštaju koji je danas objavljen, a koji takođe, dokumentuje incidente poput silovanja, ubistava i torture.

Libija je glavna tranzitna tačka za Afrikance koji žele da krenu na opasno putovanje u Evropu preko Mediterana, ali se mnogi umesto toga nađu u ropstvu milicija i trgovaca ljudima ili bivaju primorani na prostituciju, preneo je Rojters.

Nekoliko migranata je Misiji UN-a za utvrđivanje činjenica reklo da postoje masovne grobnice u pustinjskom gradu Bani Valid, a jedan svedoči da je u jednoj od njih sahranio tri osobe.

Upitan o izveštaju, gradonačelnik Bani Valida, Junis al-Azozi priznao je da je u prošlosti bilo zlostavljanja migranata, ali je rekao da se situacija popravila poslednjih godina i negirao postojanje bilo kakvih masovnih grobnica.

„Negiramo ono što je navedeno u izveštaju… Nijedna grupa ili organizacija već duže vreme nije posetila grad i ne znamo odakle je ova grupa dobila informacije“, rekao je u telefonskom razgovoru.

U izveštaju se ne navodi koliko tela mogu da sadrže grobnice, a član misije Čaloka Bejani rekao je da će novoimenovani forenzički veštak pokušati da dalje istraži navode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar