U trendu

Izvestiteljke UN traže nezavisnu medjunarodnu istragu trovanja Navaljnog

Izvestiteljke UN zatražile su danas nezavisnu medjunarodnu istragu o slučaju trovanja glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, zahtevajući njegovo „hitno oslobadjanje“.

„S obzirom na neadekvatan odgovor nacionalnih vlasti, zabranjenu upotreba hemijskog oružja…, smatramo da bi hitno trebalo sprovesti medjunarodnu istragu kako bi se utvrdile činjenice i razjasnile sve okolnosti u vezi sa trovanjem Navaljnog“, saopštile su izvestiteljka UN za vansudska i proizvoljna pogubljenja UN Anjes Kalamar (Agnes Callamard) i specijalna izvestiteljka za promovisanje i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja Iren Han (Irene Khan).

One smatraju da je „trovanje Navaljnog novičokom namerno počinjeno da bi se uputilo jasno upozorenje da će to biti sudbina svakoga ko bude kritikovao i suprotstavio se vladi“, a da je izabran taj nervni agens da bi se „ulio strah“.

Izvestiteljke čije mišljenje ne obavezuje UN, smatraju da je nezadovoljavajući odgovor vlasti na zahteve o sprovodjenju „kredibilne i transparentne istrage“ o trovanju Navaljnog i da je medjunarodna istraga „posebno ključna sada kada je ruska vlada pritvorila Navaljnog i on je pod njenom kontrolom“.

„Pozivamo rusku vladu da traži ili odobri jednu takvu istragu“, saopštile su izvestiteljke UN.

Navaljni se trenutno nalazi na odsluženju dvoipogodišnje zatvorske kazne na koju je osudjen zato što je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.