najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izvršni savet Uneska, većinom glasova, predložio prijem Kosova u tu organizaciju

Izvršni savet Uneska, većinom glasova, predložio je prijem Kosova u tu organizaciju, prenosi RTS.

Za je glasalo 27 članova tog tela, 14 protiv, a 14 je bilo uzdržano. Konačnu odluku o tome da li će Kosovo biti primljeno u ovu organizaciju doneće Generalna konferencija Uneska, koja će biti održana od 3. do 18. novembra.

Predstavnici Rusije i Kube zatražili su odlaganje sednice. Predsednik Izvršnog saveta je odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela. Predstavnik Kube je zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, prekršena procedura, saznaje nezvanično RTS. Rasprava o prijemu Kosova je zatvorena za javnost, a odluka se donosi većinom glasova.

U Parizu je danas počela plenarna sednica Izvršnog saveta Uneska na kojoj bi trebalo da se glasa o predlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju, dok je Srbija pozvala članice Uneska da taj zahtev odbiju i odbace.

Kosovo je na sednici Izvršnog saveta Uneska predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazi se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, prenosi RTS.

Rasprava je zatvorena za javnost, ali će nakon odluke biti objavljeni i saopštenje i najverovatnije tonski snimak tog dela sednice, navodi B92.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković očekuje da se kroz tačku koja se odnosi na Kosovo brzo prođe jer Izvršni savet traži najjednostavniji put da se prevaziđe “jedna očigledno konfliktna situacija”.

Danas glasanje za prijem Kosova u Unesko

Na plenarnoj sednici Izvršnog saveta Uneska trebalo bi danas da se glasa o predlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju, a Srbija je pozvala članice Uneska da taj zahtev odbiju i odbace.

Ukoliko predlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na juče održanom sastanku u zgradi Predsedništva, pozvali su članice Uneska da zahtev “Kosova” i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace.

U zaključcima sa tog sastanka je ukazano i da Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije, i da bi svako otimanje te baštine značilo nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svetskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija čini sve moguće napore kako bi sprečila prijem Kosova u Unesko kao i da su šanse Srbije mnogo veće na Generalnoj konferenciji.

“Za izglasavanje predloga potrebna je prosta većina glasova, a glasovi uzdržanih se ne računaju. Najrealnije je da će se pre glasanja povesti rasprava koju su najavile neke države. Takođe, moguće je i da se prostom većinom izglasa zatvaranje debate, kao i neko alternativno rešenje”, rekao je Tanjugu ambasador Srbije pri toj organizaciji UN Darko Tanasković.

Rusija, Kuba, Kina, Argentina, Španija i Brazil usprotivili su se ideji da tvorevina poput Kosova može da bude član Uneska i najavili da će obrazložiti svoje stavove na plenarnoj sednici.

Ukoliko predlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosova, a 84 nije.

Studenti protiv prijema KiM u Unesko

U znak protesta protiv mogućeg prijema Kosova i Metohije u Unesko studenti Pravnog fakulteta, zajedno sa studentima drugih fakulteta okupili su se danas ispred zgrade te visokoškolske ustanove u Beogradu.

Student Stanko Debeljaković rekao je novinarima da studenti žele na miran i dostojanstven način da iskažu svoj stav i pokažu šta misle o mogućem prijemu KiM u tu organizaciju Ujedinjenih nacija.

On je naveo da će ispred Hrama svetog Save u 12.44 biti održan centralni deo protesta posle koga sledi šetnja do Crkve svetog Marka.

Naglasio je da naša kultura i tradicija počivaju na Kosovu i da nisu saglasni da oni koji su se na neprimeren i grub način ophodili prema njoj sad treba da brinu, i to kroz Unesko.

Okupljeni nose srpske zastave, kao i transparente kojima se protive prijemu KiM u Unesko.

Nikolić: Odluka u Unesku neće biti dobra za Srbiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je  da danas ne očekuje povoljnu odluku sa zasedanja Uneska u Parizu, ali da će Srbija nastaviti da se bori da Kosovo i Metohija ne postanu član te organizacije, jer predstoji Generalna Skupština Uneska.

“Danas sigurno neće biti dobro”, rekao je Nikolić novinarima u Kragujevcu gde je prisustvovao “Velikom školskom času” u Šumaricama.

Nikolić je rekao da Srbija čeka Generalnu skupštinu Uneska i da će pokušati, kako je naveo, da ubedi ceo svet da odluku o članstvu Kosova odloži makar za još dve godine, odnosno do 2017.

“Pokušaćemo da ubedimo ceo svet da to pitanje prebacimo na razgovore u Briselu, da nas Albanci dalje više ne varaju tako što će ići u svaku organizaciju u kojoj mogu, da preglasavanjem postanu njen član, a izbegavaju da se o tome dovorimo i možda i nešto i promenimo”, rekao je Nikolić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Batamrca

    Srbija treba da otvori rusku bazu u preševskoj dolini, pa nek se ostali pitaju zašto.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike