U trendu

J.Afrika: Predsednik stigao u provinciju gde su izbili neredi

JOHANESBURG – Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa posetio je danas provinciju KvaZulu-Natal, pošto se smiruju veliki neredi koji su tamo izbili u znak protesta zbog zatočenja bivšeg šefa države DŽejkoba Zume.

U neredima je poginulo oko 100 ljudi. Neke kompanije su planirale da ponovo počnu da rade nakon nekoliko dana pljačkanja, podmetanja požara i uništavanja na stotina preduzeća, preneo je Rojters.

Mir je uspostavljen i u delovima najvećeg južnoafričkog grada Johanesburga, iako je većina prodavnica zatvorena, a rad u lukama Durban i Ričards bej se vraća u normalu.

Iz kancelarije Ramafose je rečeno da će predsednik Južne Afrike posetiti KvaZulu-Natal kako bi procenio obim štete.

Neredi su izbili prošle srede u nekim delovima zemlje, kada je uhapšen Zuma, jer se nije pojavio na sudu po optužbi za korupciju.

Vojska je pozvala rezerviste da pomognu aktivnim vojnicima i policiji koja je imala problem da suzbije nerede, pa je od srede broj pripadnika snaga bezbednosti udvostručen i dostigao 10.000.

Južnoafrički trgovinski lanac Masmart je obelodanio da su demonstranti opljačkali njegovu 41 prodavnicu i dva distribuciona centra, dok su četiri mesta pretrpela veliku štetu zbog požara, u jednom od najvećih nereda u zemlji u prethodnih nekoliko godina.

„Potpuni obim štete se još procenjuje“, naveo je Masmart, dodavši da su prodavnice u osetljivim delovima privremeno zatvorene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.