U trendu

J. Afrika: Zuma suočen sa optužbama za korupciju, prevaru. . .

JOHANESBURG – Bivši lider Južne Afrike DŽejkob Zuma izjasnio se danas da nije kriv za optužbe za korupciju, prevaru, reketiranje i pranje novca koje se odnose na ugovor o naoružanju vredan dve milijarde dolara dok je bio zamenik predsednika.

Zuma, koji je bio predsednik između 2009. i 2018. godine, suočava se sa 18 optužbi u vezi sa sporazumom iz 1999. godine, preneo je Rojters.

On je odbacio optužbe i rekao da je žrtva politički motivisanog lova na veštice od strane suparničke frakcije – vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa.

Zuma koji se, takođe, suočava sa odvojenom istragom o korupciji u vreme dok je bio predsednik, optužen je da je uzimao 500.000 randa (34.000 dolara) godišnje od francuske kompanije za oružje Tale, u razmenu za zaštitu kompanije od istrage.

„Nisam kriv“, rekao je Zuma nakon što je tužilac pročitao optužnicu.

Zumin odbrambeni tim poziva na izuzeće državnog tužioca Bilija Daunera, sa obrazloženjem da on nema pravo da se krivično goni.

Tužilaštvo je zatražilo više vremena da odgovori na zahtev, tako da se o tome neće izjašnjavati danas, već 19. jula, rekao je predsedavajući sudija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.