J. Joksimović: Srbija i Gruzija prijatelji i partneri

BATUMI – Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović sastala se danas u Batumiju sa predsednicom Gruzije Salomom Zurabičvili, koja je istakla značaj dobrih političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje i pozvala na dodatno unapređenje.

Joksimović je novinarima nakon sastanka rekla da je sastanak bio vrlo sadržajan i da je jasan pokazatelj koliko Gruzija vrednuje iskrenu podršku Srbije njihovim evropskim aspiracijama.

Istakla je da je zahvalila predsednici Zurabičvili na čvrstoj i principijelnoj podršci te zemlje teritorijalnom integritetu Srbije, navodeći da je Gruzija dosledna u stavu da ne priznaje nezavisnost takozvanog Kosova.

„Gruzija je zemlja sa kojom delimo puno toga u pogledu naših kulturoloških sličnosti, mi smo pravoslavne zemlje, to oni posebno cene i uvažavaju“, istakla je ministar.

Navodeći da obe zemlje imaju evropsku budućnost, Joksimović je navela da su Srbija i Gruzija na različitim putevima, budući da naša zemlja ima perspektivu članstva, dok su oni u istočnom partnerstvu, ali svakako imaju želju za evropskom budućnošću.

Joksimović je istakla i da je predsednici Gruzije prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ponovila otvorenost Srbije za svaku vrstu podrške gruzijskom putu evropskih aspiracija i budućnosti.

„Oni su vrlo zainteresovani za to“, istakla je Joksimović.

Dodala je i da je predsednica Zurabičvili ukazala na značaj dobrih političkih i ekonomskih odnosa i prijateljskih naorda naše dve zemlje i pozvala na dodatno unapređenje.

Ministar je podsetila i da Gruzija prvi put uspostavlja svoju ambasadu u Srbiji nakon dugo vremena, što je još jedan signal dobrih odnosa.

„Sve u svemu, mislim da je pokazano poštovanje prema Srbiji, mi ostajemo dosledni partner i prijatelj i verujem da ćemo i u budućnosti imati priliku da ugostimo predsednicu Gruzije u Srbiji“, rekla je Joksimović.

Ministarka za evropske integracije danas i sutra učestvuje na Međunarodnoj konferenciji „Evropski put Gruzije – partnerstvo koje znači, 10 godina posle“, u gruzijskom gradu Batumiju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike