U trendu

J. Koreja: Još nije doneta odluka o vežbama sa SAD

SEUL – Južna Koreja je saopštila da još nije doneta odluka o zajedničkim vojnim vežbama sa SAD, ali da ne bi trebalo da se stvaraju tenzije.

Južna Koreja i SAD redovno izvode vojne vežbe, uglavnom u proleće i na leto, ali Severna Koreja ih kritikuje, nazivajući ih probom rata.

Kim Jo-džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una, izjavila je u nedelju da će Južna Koreja, ako izvede planiranu zajedničku vojnu vežbu sa SAD, naštetiti odlučnosti dve Koreje da obnove odnose.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je danas da su Seul i Vašington razgovarali o vežbama, ali da odluka još nije doneta, preneo je Rojters.

„Nemamo komentar na njenu izjavu, ali u vezi sa vežbama vreme i način nisu finalizovani“, rekao je portparol Ministarstva Bo Seung-čan na konferenciji za novinare.

On je kazao da će saveznici doneti odluku nakon što razmotre situaciju sa kovidom 19, zajednički odbrambeni stav, planirani prenos ratne operativne kontrole i pitanje podrške diplomatskim naporima za uspostavljanje trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Li Džong-džo, portparolka južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, koje se bavi međukorejskim poslovima, rekla je da vežbe ni u kom slučaju ne bi trebalo da budu izvor vojne napetosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar