U trendu

J.Koreja: Potencijalna nukl. elektrana u S.Koreji bila ideja

SEUL – Južnokorejsko Ministarstvo energetike saopštilo je danas da su dokumenti o potencijalnom planu za izgradnju nuklearne elektrane u Severnoj Koreji bili ideja, ali nikada zvanični projekat.

U četvrtak je južnokorejska televizija SBS predstavila optužnicu tužilaštva koja sadrži više od desetak dokumenata iz Ministarstva energetike koje je predložilo ranije nepoznati projekat za izgradnju nuklearne elektrane u Severnoj Koreji, preneo je Rojters.

Ovo je pokrenulo pitanje da li je predsednik Južne Koreje
Mun Džae-in tražio program nuklearne energije za Severnu
Koreju kao deo napora da ponovo pokrene međukorejsku ekonomsku saradnju.

Veliki broj dosijea je iz maja 2018. godine, mesec dana nakon što je Mun održao prvi samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. Šin Hi-dong, portparol južnokorejskog Ministarstva energetike,
rekao da su dosijei interni dokumenti o kojima se raspravljalo
samo među zvaničnicima Ministarstva nakon samita, kao ideja koja bi bila razmatrana u budućnosti u vezi ponovne potencijalne ekonomske razmene.

„Potvrdili smo da su ti dokumenti razmotreni interno u okviru Ministarstva kao ideja za međukorejsku energetsku saradnju“, rekao je Šin na brifingu.

Ali, ta ideja nikada nije sprovodena kao vladina politika i nije tačno da smo želeli da tajno izgradimo nuklearnu elektranu, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.