U trendu

J. Koreja preispituje slucaj repatrijacije ribara iz S. Koreje

SEUL – Južnokorejsko tužilaštvo ponovo je otvorilo slučaj iz 2019. godine u vezi sa repatrijacijom dva severnokorejska ribara, potvrdio je danas ministar za ujedinjenje dve Koreje, podstaknut negodovanjem javnosti načinom na koji se prethodna vlada odnosila prema ustavnim i ljudskim pravima dvojice Severnokorejanaca.

Ovaj slučaj je jedan od nekoliko koji se razmatraju od kako je predsednik Jun Suk Jeol preuzeo dužnost u maju, nakon što je tokom svoje predizborne kampanje kritikovao politiku prema Severnoj Koreji svog prethodnika Mun Džae Ina i ocenio da je ona bila „podanička“, prenosi Rojters.

„Viša kancelarija ispituje ovaj slučaj iz prve ruke, jer je bilo spornih elemenata na početku istrage“, rekao je ministar za ujedinjenje Kvon Jang-se posle konferencije za novinare u Seulu, bez detaljnijeg objašnjenja.

Kancelarija višeg tužioca preispituje slučaj nakon što su oni na nižem nivou oslobodili nekoliko Munovih pomoćnika od optužbi koje je podnela jedna grupa za ljudska prava krajem 2019. godine, a koja su se kretale od pomaganja u ubistvu do zloupotrebe položaja, dodao je Kvon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.