U trendu

Jagić: Ako se ne dogovorimo uvek postoji druga opcija

ZAGREB – Dubravko Jagić, iz Sindikata hrvatske policije, izjavio je da pripadnici policije ne žele da imaju iste zarade kao prosvetari, jer im je, kaže, posao mnogo teži, a rade i noću poslove koji su opasni po život.

Nakon višenedeljnog štrajka prosvetara koji su tražili i dobili povećanje koeficijenata složenosti posla, istu priču su pokrenuli i policajci i carinici i poručili da, ako do dogovora s vladom ne dođe, kreću u štrajk koji će izazvati haos.

Govoreći o zahtevu policije za povećanje plata , Jagić je za zagrebačku N1 rekao da su napravili pritisak na ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića, ali da je vlada poslodavac, a ne Božinović kao resorni ministar.

„Radi se o tome da mi želimo da imamo ista prava novčana kao i prosvetari. Ne podcenjujući ničije zanimanje, ako oni mogu dobiti te koeficijente, koje su uspeli da izboe štrajkom, zašto se to ne bi odnosilo i na nas?“, zapitao je.

Dodao je da je njihov posao daleko teži, da rade noću, poslove opasne po život i u svakojakim uslovima.

„Zahtevamo da se izjednačimo po materijalnim pravima i s njima i verujem da ćemo u tome i uspeti. Počeli su pregovori s resornim ministrom, da se ta materijalna prava koja su izborili učitelji primenjuju na nas kroz dodatke“, rekao je Jagić.

Kazao je da je policija takva služba koja mora stalno da se zanavlja opremom, mora se, dodao je, odgovarati izazovima, koji su takvi kakvi jesu, kriminalitet je u porastu, policajac bi trebalo da bude uvek korak ispred po opremljenosti ispred kriminalca.

Čelnik Sindikata policije izrazio je duboko uverenje da će uspeti u borbi za svoja prava, međutim, ako pregovori ne uspeju, ima, kaže, i drugih načina.

„Uvek postoji rezervna opcija, beli štrajk, razni pritisci, ali verujem da do toga neće doći“, rekao je Jagić.

Istakao je da za početak traže koeficijent 1, i to za sve zaposlene u MUP-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.