U trendu

Jakovina: Jugoslavija je bila globalna dimenzija PNZ

ZAGREB – Komentarišući učešće Hrvatske na Samitu nesvrstanih zemalja u Beogradu, istoričar Tvrtko Jakovina kaže da je reč o 117 država koje u UN predstavlju određenu snagu i koje u ovako nestabilnom svetu mogu biti potencijalni saveznik, a kao mala zemlja Hrvatska, dodao je, uvek treba da traži i najmanje povezujuće tačke.

„U Hrvatskoj vlada strah od Tita i Jugoslavije, i sve što se nekad dogodilo, po refleksu je negativno“, kaže Jakovina i dodaje da je Hrvatska sada u vojnim savezima koji isklučuju članstvo u Pokretu nesvrstanih.

Govoreći o ulozi Pokreta nesvrstanih šezdesetih godina prošlog veka i danas, kao i o istorijskom planu, Jakovina je istaka da Samit nesvrstanih u Beogradu nije politički skup i da se ne očekuje donošenje političke deklaracije.

“Ni oni ne spominju Tita. Ovo nije politički skup nego jubilarni, velika godišnjica, koji je u jednom istorijskom trenutku, 60-tih, Jugoslaviju stavio u središte zbivanja iako po veličini nije imala svetsku ulogu, ali je pronašla nišu“, rekao je Jakovina gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Jugoslavija, dodao je, koja nije pripadala ni istoku ni zapadu, počela je da traži prostor sa zemljama koje razmišljaju na sličan način, našla ga je u zemljama koje su tek sticale nezavisnost, poput Indije i Indonezije.

Istakao je da je bivša Jugoslavija bila globalna dimenzija Pokreta koji je malim zemljama trebalo da da glas.

„Sedamdesetih Jugoslavija je inicijator okupljanja zemalja gde je s nekim od najrazvijenijih država poput Švedske, Finske i sl., zagovarala povezivanje evropskog kontinenta”, naveo je ovaj hrvatski istoričar.

Na pitanje šta je od te ideje ostalo danas, Jakovina kaže da je „Pokret uvek imao srazmerno slab uticaj“, ali i da je „Hrvatska u sklopu toga stvorila istoriju“ i to se, ističe, ne može negirati.

„Mnoge zemlje (Pokreta nesvrstanih) su postale neke od najbogatijih država. Ako će Hrvatska Rimac Neveru igde prodavati, pre će ga prodati u Saudijskoj Arabiji, Kataru i slično, što su zemlje nesvrstanih. Ako je ovo lakši put do tog tržišta, zašto ne iskoristiti.”

Prema njegovim rečima, „Pokret je izgubio na težini i možda se zato može pozvati bilo ko pa se to koristi za bilateralne poslove“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.