U trendu

Janša demantuje, a Fajon ga poziva da objasni non pejper

SARAJEVO – Iako je Janez JanÅ¡a demantovao da je u Brisel poslao nesluÅŸbeni dokument o navodnom mirnom razlazu BiH, oglasila evroparlamentarka Tanja Fajon pozivom slovenačkom premijeru da objasni Å¡ta se nalazi u tom dokumentu.

Fajonova je krtikovala Janšu, uz tvrdnje da bi neodgovorno ponašanje u vezi s tzv. dovršetkom plana o mirnom raspadu BiH moglo dovesti do novog rata na Balkanu.

Ona je na svom tviter nalogu napisala da su je ovih dana iz BiH upozorili na to da, kako kaÅŸe, premijer JanÅ¡a pokuÅ¡ava da dovrÅ¡i plan MiloÅ¡ević-Tuđman za „formiranje velike Srbije i Hrvatske…“.

„Ako su izveÅ¡tavanja bh. medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to moÅŸe biti vrlo Å¡tetno za Sloveniju“, napisala je Fajon.

Pometnju je juče izazvala izjava hrvatskog člana PredsedniÅ¡tva BiH, koji je u to telo izabran glasovima BoÅ¡njaka, Åœeljka KomÅ¡ića, da je slovenački predsednik Borut Pahor tokom nedavne posete Sarajevu rekao da su “u poslednje vreme sve cešći glasovi u Evropi o tome da treba dovrÅ¡iti raspad Jugoslavije”, kao i da je na sastanku sa trojicom članova PredsedniÅ¡tva BiH upitao: “MoÅŸete li se vi u BiH mirno razići”.

KomÅ¡ić je u izjavi za Fenu tvrdio da su boÅ¡njački član PredsedniÅ¡tva Å efik DÅŸaferović rekli da mirno razdruÅŸivanje nije moguće, dok je srpski član i predsedavajući tog tela Milorad Dodik izneo suprotan stav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.