U trendu

Janša demantuje, a Fajon ga poziva da objasni non pejper

SARAJEVO – Iako je Janez Janša demantovao da je u Brisel poslao neslužbeni dokument o navodnom mirnom razlazu BiH, oglasila evroparlamentarka Tanja Fajon pozivom slovenačkom premijeru da objasni šta se nalazi u tom dokumentu.

Fajonova je krtikovala Janšu, uz tvrdnje da bi neodgovorno ponašanje u vezi s tzv. dovršetkom plana o mirnom raspadu BiH moglo dovesti do novog rata na Balkanu.

Ona je na svom tviter nalogu napisala da su je ovih dana iz BiH upozorili na to da, kako kaže, premijer Janša pokušava da dovrši plan Milošević-Tuđman za „formiranje velike Srbije i Hrvatske…“.

„Ako su izveštavanja bh. medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju“, napisala je Fajon.

Pometnju je juče izazvala izjava hrvatskog člana Predsedništva BiH, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, Željka Komšića, da je slovenački predsednik Borut Pahor tokom nedavne posete Sarajevu rekao da su “u poslednje vreme sve cešći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije”, kao i da je na sastanku sa trojicom članova Predsedništva BiH upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići”.

Komšić je u izjavi za Fenu tvrdio da su bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović rekli da mirno razdruživanje nije moguće, dok je srpski član i predsedavajući tog tela Milorad Dodik izneo suprotan stav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.