U trendu

Jansa: Demografija vazan aspekt rasprave o budućnosti EU

BUDIMPEŠTA – Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je danas na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, da se u Evropskoj uniji vodi rasprava o budućnosti EU, što je veoma važno pitanje, a da je tema današnjeg skupa jedan od važnih aspekata te rasprave, a pitanje demografije najvažnije sa kojim se suočava cela Evropa.

„Svima nam je jasno da, ako nema potrošača, nema ekonomije, ako nema đaka, nema ni obrazovnog sistema, a ako nema obrazovanih, nećemo imati upravu. Na mnogim mestima ljudi nestaju, to je tendencija i problem koji ne možemo da zanemarimo“, rekao je Janša.

On je na panelu, na kojem je, između ostalih, govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da svako govori o ljudima kao o ljudskom kapitalu, što je postala fraza, dok je problem u tome što se ne shvata da humani kapital ne postoji bez ljudi.

„Nema država bez ljudi, bez naroda. Svi znamo da je pitanje da li neko ima dece ili ne, lična odluka, kao i koliko ko dece ima, ali treba da kažemo i to da ima mnogo mladih koji bi voleli više dece, ali ipak ih ne rađaju, ponekad zato što su nezaposleni, nemaju gde da stanuju, uz sve druge okolnosti“, rekao je Janša.

To, kaže, znači da njima treba pružiti podršku i pomoć, jer je porodica osnova društva, a jaka porodica osnova za jako društvo.

„U jakim porodicama deca su uspešnija i mogu lakše ostvariti svoje ciljeve. Majke othranjuju sledeće generacije, ali dele taj teret sa očevima, ustaju rano i kasno ležu da bi sve oko dece postigle, one su naši stubovi koje nas podržavaju u našim nastojanjima“, rekao je Janša.

Dodao je da je Evropska komisija najzad uvela „demografski portfolio“, štp znači da je stvorena pozicija čiji je cilj odgovornost za demokratiju i demografiju.

„Očekujemo progresivne predloge na koji način bismo mogli porodicu da stavimo u fokus budućnosti Evrope“, rekao je Janša.

On je dodao da su demografski pokazatelji negativni u 17 od 27 država članica EU.

„Moramo da nađemo odgovore na najveća pitanja današnjice i kada govorimo o tome na nivou Evrope ne smemo dozvoliti da se ne priča o jednom od gorućih pitanja današnjice – demografiji“, zaključio je slovenački premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.