U trendu

Janša: Plan vakcinacije-prvo ugrožene grupe, ostali na proleće

LJUBLJANA – Planom vakcinacije protiv kovida-19 koji je donela slovenačka vlada za prvu polovinu ove godine predviđeno je da se prvo vakcinišu ranjive grupe i stariji dok će oni van tih kategorija na red doći tek na proleće.

To su izvjavili na konferenciji za novinare premijer Janez Janša, koji do imenovanja novog ministra zdravlja privremeno obavlja i tu dužnost, i direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek, prenosi Hina.

Do sada je u Sloveniji vakcinisano nešto više od 20 hiljada ljudi, uglavnom po domovima za starije i bolnicama.

Slovenija za imunizaciju predviđa korištenje četiri vakcine, a u petak je uspela da ugovori isporuku još 900.000 doza vakcine Fajzer-Biontek, nakon što su proizvođači povećali planiranu količinu u odnosu na ranije najave, kazao je Janša novinarima.

On je istakao da će uskoro biti na raspolaganju još tri vakcine koje evropska regulatorna agencija za lekove EMA još nije odobrila, među njima i vakcina AstraZeneke.

Slovenačka strategija vakcinisanja se, po Janšinim rečima, temeljii na preporukama Evropske komisije. Prvo će se vakcinisati prioritetne grupe – stariji građani i druge ranjive kategorije, a oni koji nisu na listi prioriteta ne mogu računati da će na red za imunizaciju doći pre proleća.

Oni koji su preboleli kovid-19 i imaju antitela mogu da se vakcinišu nakon što protekne šest meseci otkad su se zarazili.

Slovenija planira da vakciniše 1,6 miliona ljudi, odnosno 60 odsto stanovništva, do avgusta ove godine ali će se to prilagođavati broju registrovanih vakcina i raspoloživosti okvirno dogovorenih rokova isporuke.

Tokom dve nedelje u Sloveniji je vakcinisano tek nešto više od 20.000 ljudi, odnosno oko jedan odsto stanovništva, najviše zbog simboličnih količina vakcine koje su do sada isporučene, ali ponegde i zbog premalog odaziva na vakcinisanje koje je za sve zdravstvene osiguranike besplatno i na dobrovoljnoj bazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.