U trendu

Janša: Problemi granica na Z. Balkanu nestaće ulaskom u EU

BRISEL, 26. maja ( Tanjug) – Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je danas da je proširenje EU na Zapadni Balkana strateški odgovor na mnoge trenutne izazove u Evropi i da se fokus mora staviti na taj region.

Janaša je u Evropskom parlamentu u Briselu ocenio da će se problemi koji se postavljaju oko pitanja granica na Zapadnom Balkanu rešiti ulaskom regiona u EU.

„Ako im dozvolimo da zajedno postanu članice EU ovi problemi će nestati. To je bilo rešenje za Sloveniju i biće i za druge susedne zemlje“, poručio je Janša.

Predstavljajući prioritete slovenačkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini 2021. gdoine, Janša je poručio da je zbog mnogih kriza poslednjih godina „proširenje gurnuto na kraj reda“.

„Da je pitanje proširenje bilo više na strateškoj agendi, EU bi sada bila u boljoj poziciji“, ocenio je Janša.

Janša je oceno da se posednjih godina EU proširlila na zemlje koje „ne dele obavezno sve vrednosti EU“.

On je za 6. oktobar najavio samit EU Zapadni Balkan koji će organizovati Slovenija i kome će prisustvovati šefovi država i vlada zemalja Zapadnog Balkana.

„Mi nameravamo da nastavimo ovaj proces. Neki pozitivni koraci su napravljeni poslednjih godina, ali to nije dovoljno“, rekao je Janša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.