U trendu

Januarska drama na Kapitolu u internom dokumentu Pentagona

VAŠINGTON – U do sada neobjavljenom internom dokumentu Pentagona, opisana je dramatična situacija tokom incidenta na američki Kapitolu 6. januara i otkriveni su novi, dramatični detalji u vezi sa napadom na zdanje američkog Kongresa.

Dva sata nakon ekstremnih napada Trampovih pristalica na Kapitol, tadašnji potpredsednik SAD Majk Pens pozvao je ministra odbrane i izdao naređenje: „Oslobodite Kapitol“, preneo je londonski Gradijan.

Lider većine u Senatu Čak Šamer i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, takođe su pozivali vojsku da hitno rasporedi nacionalnu gardu.

„Potrebna nam je pomoć“, poručio je navodno Šamer u telefonskom razgovoru sa Pentagonom sat nakon upada u zgradu Kongresa.

Ovaj dokument do kojeg je došla agencija AP, otkriva još jedan sloj do sada nepoznatih detalja i događaja koji su se odvijali tokom drmatičnog napada i opsade na Kapitol hilu 6. januara.

U njemu se rasvetljavaju pogrešne obaveštajne procene, taktičke greške i birokratska odugovlačenja koja su pokazatelj da američke vlasti nisu u potpunosti i na vreme shvatile obim i intenzite nasilne pobune.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.