U trendu

Japan: Eskalacija pretniji nacionalnoj bezbednosti

TOKIO – Japan je danas u svom godišenjm izveštaju o odbrani upozorio na eskalaciju pretnji nacionalnoj bezbednosti, među kojima su posledice ruskog rata u Ukrajini, kinesko zastrašivanje Tajvana i nestabilni lanci snabdevanja tehnologijom, prenosi Rojters.

Godišnja Bela knjiga odbrane, koju je objavila vlada premijera Fumio Kišide navodi Kinu, Rusiju i Severnu Koreju kao glavne bezbednosne izazove.

U izveštaju se ističe i da je napad Moskve na Ukrajinu „ozbiljno kršenje međunarodnog prava“ i izražava se zabrinutost da je ruska upotreba sile za rešavanje spora, presedan koji ugrožava bezbednost susednog Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši, prošlog meseca opisao je aktuelnu situaciju, rekavši da se njegova zemlja nalazi na liniji fronta okružena nuklearno naoružanim akterima.

Ovaj izveštaj iznosi zabrinutosti vlade za bezbednost, u trenutku kada priprema budžetski predlog za do sada nezabeleženo povećanje vojnog finansiranja, koje planira da udvostruči tokom narednih 10 godina, navodi britanska agencija.

Takođe on predstavlja osnovu za reviziju strategije nacionalne bezbednosti na kraju godine, za koju se očekuje da će zahtevati nabavku raketa većeg dometa, jačanje svemirskih i sajber sposobnosti i strožu kontrolu pristupa tehnologiji, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.