U trendu

Japan: Kažnjeni članovi ministarstva jer su im plaćane večere

TOKIO – Ministarstvo telekomunikacija Japana kaznilo je danas 32 službenika, jer su kršili etički kod jer su im kompanije koje su nadgledali plaćale skupe obroke.

Skandal je izbio u februaru, nakon izveštaja da su izvršioci satelitskog emitera Tohokušinša Film, među kojima je bio i sin premijer Jošihide Suge, Seigo, častili zvaničnike ministarstva skupim večerama, podseća novinska agencija Kjodo.

Sličan slučaj dogodio se kasnije, sa telekomskim gigantom NTT-om.

Nezavisno telo ministarstvo je pokrenulo unutrašnju istragu u martu na temu – da li je zabavljanje zvaničnika ministarstva telekomunikacija uticalo na izdavanje licenci za emitovanje.

Od 32 službenika, protiv devet su pokrenute disciplinske mere, uključujući i pet službenika kojima je odbijeno od plate, a preostalih 23 je ukoreno, uključujući i zamenika ministra Buičira Kurodu.

Ministar za unutrašnja pitanja i komunikacije Rjota Takeda se dobrovoljno odrekao tromesečnih primanja i izvinio se na konferenciji za novinare jer je „izdao javno poverenje u vladu“.

I Tohokušinša Film je sproveo svoju istragu i potvrdio 54 slučaja vođenja zvaničnika na skupe večere u periodu između novembra 2015. i decembra 2020. godine, a Seigo Suga je bio na 22.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.