U trendu

Japan: Kišida prihvatio ostavku ministra unutrasnjih poslova

TOKIO – Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da je prihvatio ostavku ministra unutrašnjih poslova Minorua Terade.

Terada je podneo ostavku zbog umešanosti u finansijske skandale, a Kišida je rekao da će sutra biti poznato ko će ga zameniti, preneo je Rojters.

Terada je podneo ostavku nakon što su ranije danas japanski mediji objavili da se premijer spremao da ga smeni.

On se našao na udaru kritika zbog nekoliko finansijskih skandala i priznao da je jedna od njegovih grupa za podršku dostavila dokumentaciju o finansiranju koju je navodno potpisala osoba koja je preminula.

Ovo je treći ministar koji je podneo ostavku u poslednjih mesec dana.

Ministar za revitalizaciju ekonomije Daiširo Jamagiva podneo je ostavku 24. oktobra, a ministar pravde Jasuhiro Hanaši sredinom novembra.

Kišida je rekao da je prihvatio Teradinu ostavku kako bi dao prioritet parlamentarnoj debati, uključujući i raspravu o drugom dodatnom budžetu za fiskalnu godinu koja se završava u martu.

Upitan o činjenici da su tri ministra podnela ostavke od 24. oktobra, Kišida je rekao da bi želeo da se izvini.

„Osećam veliku odgovornost“, rekao je on novinarima, dodajući da planira da imenuje Teradinog naslednika sutra.

Teradin odlazak mogao bi dodatno da oslabi premijera, čija je podrška ispod 30 odsto u nekoliko nedavnih istraživanja javnog mnjenja, što bi moglo da mu oteža sprovođenje političke agende, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar