Japan: Nota J.Koreji zbog presude o ratnoj odšteti ženama

TOKIO – Japan je danas pozvao ambasadora Južne Koreje kako bi izrazio protest zbog odluke korejskog suda da mora da isplati odštetu ženama, seksulanim robinjama u Drugom svetskom ratu, tvrdeći da su sva pitanja ratnih odšteta rešena sporazumom iz 1965. godine kojim su ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi dve zemlje.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zamenik ministra spoljnih poslova Takeo Akiba pozvao južnokorejskog ambasadora Nam Gvan-pioa da primi protestnu notu Tokija zbog te presude, prenosi Rojters.

Južnokorejski sud danas je naložio Japanu da isplati odštetu za 12 žena iz Južne Koreje koje su bile prinuđene da rade kao seksualne robinje japanskih trupa tokom Drugog svetskog rata.

Sud u Seulu je presudio da japanska vlada mora da isplati po 91.360 dolara, za 12 žena koje su 2013. pokrenule tužbu zbog njihovog seksualnog ropstva u Drugom svetskom ratu.

Sedam od 12 žena umrlo je čekajući presudu. Još 20 žena podnelo je odvojenu tužbu protiv Japana, a ta presuda očekuje se sledeće nedelje. Ove žene su bile među desetinama hiljada drugih širom okupirane Azije i Tihog okeana koje su poslate u prve japanske vojne bordele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.