U trendu

Japan odobrio „Merkovu“ antikovid pilulu

TOKIO – Komisija japanskog ministarstva zdravlja je preporučila danas odobrenje antivirusne pilule protiv kovida-19 koju je razvila američka farmaceutska kompanija „Merk“.

Najnoviji potez je deo plana premijera Fumija Kišide da uvede nove tretmane do kraja godine usred sve veće zabrinutosti povodom omikron soja.

Odlukom komisije se postavlja temelj za isporuku 200.000 doza širom zemlje od ovog vikenda, prenosi agencija Rojters.

„Uveren sam da je distribucija ovog leka veliki korak napred u borbi protiv kovida-19 u našoj zemlji“, izjavio je japanski ministar zdravlja Šigejuki Goto novinarima, dodajući da će neke medicinske ustanove i apoteke početi da dobijaju pilule već sledećeg ponedeljka.

Japan u velikoj meri računa na oralne tretmane kako bi sprecio ozbiljne infekcije i smrtne ishode u slučaju da otpočne šesti talas pandemije.

Vlada u Tokiju je prošlog meseca pristala da plati „Merku“ i njegovom partneru „Ridžbek Bioterapeutiksu“ oko 1,2 milijarde dolara za 1,6 miliona tretmana njihovog leka „molnupiravir“.

Pored toga, Kišida je prošle nedelje najavio dogovor o nabavci dva miliona doza druge antivirusne pilule koju su razvili „Fajzer“ i japanska kompanija „Šionogi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.