U trendu

Japan ponudio prijateljskim zemljama finansijsku podršku za jačanje odbrane

TOKIO – Japan je danas saopštio da planira da ponudi prijateljskim državama finansijsku podršku za jačanje njihove odbrane, što je prvo nedvosmisleno odstupanje Tokija od pravila koja zabranjuju davanje međunarodne pomoći u vojne svrhe, prenosi Rojters.
Japanska pomoć za bezbednost (OSA) realizovaće se odvojeno od programa razvojne pomoći (ODA) iz kojeg se decenijama finansiraju putevi, brane i drugi civilni infrastrukturni projekti, saopštio je novinarima generalni sekretar vlade Hirokazu Macuno.

„Jačanjem bezbednosnih i odvraćajućih sposobnosti, OSA ima za cilj da produbi našu bezbednosnu saradnju sa zemljama i da stvori poželjno bezbednosno okruženje za Japan“, navodi se u saopštenju koje je u danas objavilo Ministarstvo spoljnih poslova.
Kako je precizirano, pomoć se neće koristiti za kupovinu smrtonosnog oružja koje bi zemlje primaoci mogle da koriste u sukobima sa drugim državama, u skladu sa tri principa koji regulišu izvoz naoružanja.

Očekuje se da će konkretni projekti uključivati satelitsku komunikaciju i radio sisteme za pomorski nadzor, a u toku su pripreme za završetak prve tranše pomoći u ovoj fiskalnoj godini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Filipini i Bangladeš će verovatno biti prvi primaoci ove pomoći, rekao je za Rojters vladin izvor uključen u razgovore.

U principu, samo zemlje u razvoju imaće pravo da dobiju pomoć koja će biti obezbeđena kroz grantove, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.
Japan je generalno pojačao svoje aktivnosti prema zemljama u razvoju u pokušaju da u tome parira Kini.

Premijer Fumio Kišida najavio je u martu investiciju od 75 milijardi dolara širom Indo-Pacifika u nastojanju da izgradi jače veze sa zemljama južne i jugoistočne Azije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.