U trendu

Japan poziva Bajdena na jaku podršku Tajvanu

TOKIO – Japanski zvaničnik odbrane Jasuhide Nakajama pozvao je danas novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da „bude jak“ u pružanju podrške Tajvanu pred, kako je naveo, agresivnom Kinom, nazivajući bezbednost ostrva „crvenom linijom“.

„Zabrinuti smo da će Kina proširiti svoj agresivni stav i na područja koja nisu Hongkong. Mislim da je jedna od narednih meta ili ono što sve brine Tajvan“, rekao je državni ministar odbrane Nakajama za Rojters. On je pozvao Bajdena da zauzme sličan stav prema Tajvanu kao i odlazeći predsednik Donald Tramp, koji je značajno podstakao prodaju vojne opreme ostrvu i povećao angažman.

Angažman Japana sa Tajvanom takođe je procvetao poslednjih godina uglavnom na nevladinoj osnovi. Tokio poštuje politiku „jedne Kine“, delikatno balansirajući svoje odnose sa susednom gigantskom Kinom i svojim dugogodišnjim vojnim saveznikom u Vašingtonu.

Japan deli strateške interese sa Tajvanom, koji sedi u morskim putevima kroz koje protiče veći deo snabdevanja i trgovine Japana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.