U trendu

Japan: Premijer najavio smenu ministra za rekonstrukciju upletenog u afere

TOKIO – Japanski premijer Fumio Kišida odlučio je da smeni ministra za rekonstrukciju Keniju Akibu zbog upletenosti u afere, uključujući i skandal sa zloupotrebom političkih fondova, potvrdio je danas za agenciju Kjodo dobro upućen izvor.

Očekuje se da će Akiba sutra napustiti ministarski položaj čime bi se broj smenjenih ministara u vladi Fumia Kišide u poslednjih nekoliko meseci povećao na četiri.

Akibin odlazak će verovatno zadati još jedan težak udarac Kišidinoj vladi, jer ankete pokazuju da je popularnost premijera opala „na opasan nivo“ uoči niza lokalnih izbora zakazanih za april 2023.godine.

Premijer Kišida namerava da smeni i Mio Sugitu, zamenicu ministra unutrašnjih poslova i komunikacija, zbog njenih ranijih diskriminatorskih primedbi na račun manjinskih seksualnih grupa, potvrdio je za Kjodo upućen izvor iz vlade.

Nakon što je Daiširo Jamagiva, koji je bio ministar za ekonomsku revitalizaciju, podneo ostavku 24. oktobra, Kišida je praktično bio primoran da zameni još dva ministra umešana u aferu sa kontroverznom Crkvom ujedinjenja i nedozvoljenog načina korišćenja političkih fondova.

Akiba, koji je u avgustu preuzeo svoju prvu ministarsku funkciju, javno je kritikovan zbog navodnog kršenja zakona o izborima za javne funkcije, zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu političkih fondova, ali i zbog razotkrivanja veza sa inkriminisanom verskom organizacijom Crkva ujedinjenja.

Ministar Akiba je priznao da su između 2011. i 2020. godine, dve političke organizacije s kojima je povezan platile 14 miliona jena njegovoj supruzi i majci kao nadoknadu za „kiriju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.