U trendu

Japan produžio vanredno stanje i proširio na druge regione

TOKIO – Japanska vlada odlučila je danas da proširi vanredno stanje povezano sa kovidom-19 izvan Tokija i Osake, i da ga produži do 31. maja, u nastojanju da umanji zaražavanje i ublaži opterećenje u bolnicama.

Japanski premijer Jošihide Suga je, na sastanku radne grupe, ozvaničio odluku o nastavku ograničenja za rad restorana i drugih usluga, i o uvođenju vanrednog stanja u prefekture Aiči i Fukuoka.
Doneta je, međutim, odluka o ublažavanju nekih mera, uključujući mera koje važe za robne kuće i bioskope, kako bi se umanjila šteta po treću po veličini ekonomiju na svetu.
Od 25. aprila je na snazi treće vanredno stanje u Tokiju, koji će biti domaćin Letnjih olimpijskih igara za manje od tri meseca, kao i u prefekturama Osaka, Kjoto i Hjogo.
Restoranima i barovima će i dalje biti zabranjeno posluživanje alkohola ili pružanje karaoka usluga, i moraju se zatvoriti do 20 sati. Za nepoštovanje propisa preti novčana kazna od 300.000 jena (2.750 američkih dolara).
Prema novom planu, velikim komercijalnim objektima, poput robnih kuća i bioskopa, biće omogućeno da se ponovo otvore sa kraćim radnim vremenom, dok će zabrana prisustva gledalaca na velikim događajima poput sportskih igara, biti zamenjena ograničenjem od 5.000 ljudi ili 50 odsto kapaciteta mesta održavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.