U trendu

Japan – rekordan budžet za vojsku

Ministarstvo odbrane Japana odobrilo je rekordan budžet od 51 milijardu dolara za sledeću godinu, čime su dodatno pojačane tenzije na Kineskom moru i u Severnoj Koreji, koja jača svoje raketne pogone, izjavio je danas vladin zvaničnik koji je uključen u planiranje budžeta.

Skok od 2,3 odsto u odnosu na ovogodišnji bužet, zatražilo je ministarstvo kako bi ojačalo svoju odbranu u skladu sa razvojem severnokorejskog unapređenja tehnologije balističkog raketnog sistema, preneo je Rojters.

U skladu sa uobičajenom procedurom, Japan će formalo predstaviti zahtev za povećanje budžeta i formalno predstaviti budžetske zahteve za svoju odbranu.

Neimenovani izvor je potvrdio da ministarstvo traži povećanje budžeta od 100 milijardi jena kako bi unapredili japanski PAC-3 raketni sistem odbrane.

Predlog budžeta uključuje troškove proizvodnje blok IIA verzije Standard Misil-3 sistema koji će biti unapređen u saradnji sa sa SAD-om.

U povećanje budžeta su uključeni i troškovi jačanja japanske obalske straže na južnim ostrvima Mikojima i Amami Ošima kako bi se osigurali od aktivnosti susedne Kine.

Napetost je porasla nakon ovomesečnog pojačanja kineske obalske straže i prisustva plovila u blizini spornih ostrvaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.