U trendu

Japan: Tužilaštvo ispitalo bivšeg premijera

TOKIO – Bivšeg premijera Japana Šinza Abea ispitalo je javno tužilaštvo povodom navoda da je njegova politička stranka ilegalno platila deo troškova večere za simpatizere, rekao je izvor blizak ovom pitanju za agenciju Kjodo.

Tužilaštvo, koje je ispitivalo Abea u ponedeljak na dobrovoljnoj osnovi, planira da podnese optužnicu protiv njegovog sekretara zbog toga što navodno nije čuvalo evidenciju o fiskalnim računima za večere, kako nalaže zakon.

Ukupni troškovi, koji nisu objavljeni u političkim izveštajima, verovatno prelaze 40 miliona jena (387.000 dolara), navodi tužilaštvo.

Ljudi bliski Abeu su rekli da je sekretar dao nemušto objašnjenje kada ga je bivši premijer ispitao o troškovima, tako da je Abe tek nedavno saznao za postojanje šeme kojom se pokriva samo deo troškova.

Agencija Kjodo dodaje da „čak i da Abe ne bude optužen, njegov politički uticaj bi mogao da oslabi, jer njegova priča u parlamentu na ovu temu se nije slagala sa činjenicama.“

Ovaj razvoj situacije bi mogao da bude udarac za premijera Jošihidea Sugu, koji je bio šef kabineta dok je Abe bio premijer i tada ga je branio zbog skandala tokom konferencije za novinare i u parlamentu, podseća Kjodo.

Abe, koji ima status premijera sa najdužim stažom u Japanu pre nego što je otišao sa vlasti zbog zdravstvenih razloga, je nekoliko puta ponovio da „nije uradio ništa loše“ otkako je izbio skandal prošlog novembra, zaključuje Kjodo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar