U trendu

Japan ulozio protest RUS zbog vezbi na Kurilskim ostrvima

TOKIO – Japan je uložio protest Rusiji zbog vežbi na Kurilskim ostrvima, saopštio je generalni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno.

„Uvek pažljivo pratimo kretanja ruske vojske na severnim teritorijama i prikupljamo informacije“, rekao je Macuno na pres konferenciji, prenosi RIA Novosti.

Naveo je da je Japna 25. marta Rusiji uložio protest diplomatskim kanalima, dodajući da je za Tokio neprihvatljivo pojačano vojno prisustvo Rusije na četiri ostrva, uključujučhi održane vežbe.

Macuno je naglasio da Japan pažljivo i budno prati kretanje ruskih trupa u blizini Japana. Istovremeno, generalni sekretar japanske vlade je rekao da odbrana Japana nije usmerena protiv bilo koje određene zemlje ili regiona.

„Odbrambena politika i oprema za odbranu naše zemlje nije usmerena ni protiv jedne države ili regiona, ali kako se bezbednosna situacija oko naše zemlje ubrzano usložnjava, ne možemo isključiti različite opcije u daljem formiranju strategije nacionalne bezbednosti i preduzimanje mera za povećanje odbrambenih sposobnosti zemlje“, istakao je Macuno.

Rusko Ministarstvo odbrane u petak je saopštilo da u vežbama na kUrilskim ostvrima učestvuje 3.000 ljudi. Rusija je prethodno, 21. marta saopštila da prekida pregovore sa Japanom o zaključivanju mirovnog ugovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar