U trendu

Japanski car Akihito puni 85. godina, 82.000 građana slavi

TOKIO – Japanski car Akihito danas slavi 85. rođendan, a ceremoniji prisustvovuje više od 82.000 građana.

Ovo je poslednji put da Akihito proslavlja rođendan u kraljevskoj palati u Tokiju pošto će u martu slededeće godine abdicirati, prenosi Rojters.

Prema navodima kraljevske palate, ovoj ceremoniji prisustvovalo je 82.850 građana, najviše u istoriji vladavine cara Akihita koji je na vlasti već tri decenije, perioda poznatog kao „era Heisei“, što znači „postizanje mira“ na japanskom.

Akihito se sa balkona u društvu supruge, najstarijeg sina i naslednika Naruhita i drugih pripadnika carske porodice obratio građanima koji su mahali malim japanskim zastavama i pravili telefonima snimke i fotografije.

„Moje misli su uz one koji su izgubili članove porodice ili one bliske njima, i koji su pretrpeli štetu i čiji su životi sada ugroženi“, kazao je japanski car misleći na prirodne katastrofe koje su u prethodnom periodu pogodile Japan.

Zemljotresi, ogromne oluje i talasi toplote odneli su stotine života, uništili domove, kanale snabdevanja, urušavaući ekonomiju Japana.

Akihito je bio podvrgnut operaciji srca i medicinskom tretmanu lečenja kancera prostate, a očekuje se da će 30. aprila abdicirati i predati Tron hrizanteme 58-godišnjem sinu princu Naruhitu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.