U trendu

Japanski premijer kritikovan zbog prisustvovanja proslavama

TOKIO – Japanski premijer Jošihide Suga suočio se sa kritikama zbog prisustvovanja proslavama koje se organizuju krajem godine, nakon što je zamolio građane da izbegavaju odlaske na zabave dok se zemlja bori da zaustavi rekordan porast broja novoobolelih od Kovida-19.

Uprkos apelima upućenim javnosti da izbegavaju velika javna okupljanja, Suga je bio prisutan na nekoliko skupova održanih u toku prošle nedelje, što je naišlo na kritike na društvenim mrežama i od strane političara, uključujući i saveznike iz njegove koalicije.

Dok od građana traže samokontrolu, oni jedu vrhunske odreske i žive život, rekao je opozicioni član parlamenta Jun Azumi, misleći na Sugino učestvovanje na večeri u jednom tokijskom stejkhausu.

Jedan od učesnika večere je rekao da je reč o proslavi kraja godine i da su razgovarali o bejzbolu, prenosi Rojters.

Suga nije objasnio zbog čega je prisustvovao ovoj večeri, niti ostalim skupovima.

Portparol vlade rekao da je kabinet uzeo za ozbiljno kritike upućene Suginim aktivnostima koje su izazvale nerazumevanje javnosti.

Važno je doneti odluke zasnovane na balansu između svrhe grupnog obedovanja i mera za suzbijanje virusa, istakao je on.

Kritike su došle i od Suginog koalicionog partnera, lidera stranke Komeito Natsua Jamagučija, sa kojim je već u zategnutim odnosima zbog nesuglasica oko zakona o zdravstvenoj nezi za starije.

Jamaguči je rekao da premijerov raspored šalje određenu poruku građanima i da bi voleo da vidi da Suga pokaže poštovanje.

Japanski premijer je ove nedelje bio primoran da tokom praznika suspenduje program za podršku domaćem turizmu, za koji kritičari tvrde da je doprineo širenju virusa u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.