U trendu

Japanski premijer prvi strani lider u Beloj kući

VAŠINGTON – Japanski premijer Jošihide Suga danas je postao prvi strani lider kojem je domaćin bila Bela kuća otkad je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost, naglašavajući centralnu ulogu Tokija u američkim naporima da se suprotstavi rastućoj samouverenosti Kine.

Jednodnevni samit pruža demokratskom predsedniku šansu da dalje radi na svom obećanju da će revitalizovati saveze sa SAD koji su se raspali pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, navodi Rojters.

Očekuje se da će sastanak omogućiti korake za širenje lanaca snabdevanja za koje se smatra da se previše oslanjaju na Kinu i saradnju Japana sa Sjedinjenim Državama na alternativama 5G mreže kineske kompanije Huavej, rekao je visoki američki zvaničnik.

Bajden i Suga takođe planiraju da razgovaraju o pitanjima ljudskih prava povezanih sa Kinom, uključujući situaciju u Hong Kongu i Sinđijangu, rekao je zvaničnik.

Očekuje se da će samit, prvi Bajdenov sastanak licem u lice sa stranim liderom, iznedriti formalno saopštenje o Tajvanu, ostrvu pod samoupravom Kine, koje je pod sve većim vojnim pritiskom Pekinga, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Čao Liđian rekao je u petak da je Kina zvanično izrazila zabrinutost zbog, kako je nazvao, „dogovora“ između Japana i Sjedinjenih Država, te da bi zemlje trebale ozbiljno da shvate zabrinutost Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.